Ο ΣΟ Ανωγείων σε συνεργασία με τα Ιδρύματα Κασπάροβ & Νιάρχος, βάζουν το σκάκι στο Δημοτικό Σχολείο Ανωγείων.

Ο Σκακιστικός Όμιλος Ανωγείων βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έναρξη των μαθημάτων σκακιού στο Δημοτικό Σχολείο Ανωγείων, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κασπάροβ (Kasparov Chess Foundation Europe
http://www.kcfe.eu ) και με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ( http://www.snf.org/EL), αλλά φυσικά και με την συνεργασία της Δ/σνης του σχολείου.
Το Ίδρυμα Κασπάροβ, δημιούργημα του τέως παγκόσμιου πρωταθλητή και ισχυρότερου ίσως σκακιστή στην ιστορία, έχει ως σκοπό να εισάγει στα σχολεία όλης της Ευρώπης το σκάκι και για να το επιτύχει αυτό συνεργάζεται και με άλλους φορείς σε κάθε χώρα. Στη χώρα μας, το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ανέλαβε το κόστος υλοποίησης αυτής της πρωτοβουλίας και η Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) ανέλαβε να «τρέξει» το πρόγραμμα αρχικά με πιλοτικό τρόπο, ώστε σιγά σιγά να επεκταθεί σε όλα τα σχολεία. Η ΕΣΘ εξασφάλισε φυσικά την σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Παιδείας ώστε να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος.
Ο Σκακιστικός Όμιλος Ανωγείων σε συνεργασία με την Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης κατάφερε να ενταχθεί το Δημοτικό Σχολείο Ανωγείων στο πρόγραμμα και τα μαθήματα θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου στις 16:00 στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ανωγείων με προπονητή τον σκακιστή του σωματείου μας, μαθηματικό Μανόλη Φασουλά.
Η σειρά μαθημάτων που βασίζεται στα βιβλία για παιδιά «Ο Ζατρίκης στο Σκακιστικό Δάσος» τόμοι 1 και 2 και στο βιβλίο για τον δάσκαλο προορίζεται για τη διδασκαλία αρχάριων σκακιστών στο εισαγωγικό επίπεδο των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Το παρόν βιβλίο, όπως και όλα τα βιβλία της σειράς αποτελούν μέρος ενός εκπαιδευτικού προγράμματος εκμάθησης σκακιού στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο έχει εκπονηθεί από το Kasparov Chess Foundation Europe.
Ο πρώτος τόμος του βιβλίου του μαθητή περιέχει τη στοιχειώδη ύλη και επιτρέπει, με ελκυστικό και παιγνιώδη τρόπο, στον μαθητή να κάνει κτήμα του το πώς κινούνται τα κομμάτια και τα πιόνια και ποια είναι η απόλυτη και η σχετική αξία τους, αλλά και να αποκτήσει μια αίσθηση για τα χαρακτηριστικά τους στις μάχες μεταξύ τους. Ο δεύτερος τόμος ασχολείται με την κατανόηση των θεμελιωδών στοιχείων της σκακιστικής παρτίδας, όπως είναι το σαχ, το ματ και το πατ, και εξηγεί τους βασικούς τακτικούς μηχανισμούς και τις αρχές του παιχνιδιού στο άνοιγμα. Οι δύο τόμοι περιέχουν περί τις 1.000 ασκήσεις, διαφόρων βαθμών δυσκολίας, για να τις λύσουν οι μαθητές. Η απλή και κατανοητή γλώσσα που χρησιμοποιείται στο βιβλίο του μαθητή επιτρέπει τη χρήση του όχι μόνο στην πρώτη τάξη του Δημοτικού, αλλά και με τα μεγάλα παιδιά του νηπιαγωγείου, καθώς και για ατομικά μαθήματα που κάνουν σε παιδιά γονείς ή δάσκαλοι.
Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ανέλαβε το κόστος εκτύπωσης των βιβλίων και έτσι οι συμμετέχοντες μαθητές δεν θα επιβαρυνθούν πουθενά. Το ίδρυμα θα αποστείλει επιπλέον και σκακιστικό υλικό στο σχολείο (σκακιέρες και κομμάτια) εντελώς ΔΩΡΕΑΝ.
Θεωρούμε ότι η συνεργασία αυτή, είναι ένα ακόμα μεγάλο βήμα για την είσοδο του πνευματικού αθλήματος στον τόπο μας και δίνει μια ακόμα ευκαιρία στα παιδιά μας να το γνωρίσουν χωρίς καμία επιβάρυνση. (Υπενθυμίζουμε ότι και οι προπονήσεις στο σύλλογο παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ).
Το ΔΣ του Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων θέλει να ευχαριστήσει από καρδιάς τον Γκρανμετρ Θάνο Μαστροβασίλη, μέλος της Εθνικής μας ομάδας και της ΕΣΘ, αλλά και τον προπονητή Κώστα Εμμανουηλίδη, οι οποίοι από την αρχή υποστήριξαν την ένταξη του Δημοτικού μας σχολείου στο πρόγραμμα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε επίσης την Διευθύντρια του σχολείου μας κ. Έφη Χατζάκη γιατί συνεργάστηκε αμέσως και με ενθουσιασμό προς την κατεύθυνση της ένταξης του σχολείου στο πρόγραμμα, αλλά και για την γενικότερη συνεργασία που έχει αναπτύξει ο Σκακιστικός Όμιλος Ανωγείων με το Δημοτικό Σχολείο Ανωγείων.

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *