Με νικητή τον Μολδαβό Dmitry Svetushkin ολοκληρώθηκε το 6ο «Ιδαίον Άνδρο»

Παρουσία πλήθους κόσμου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τράπεζας Πειραιώς, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και λαμπρότητα η τελετής λήξης του 6ου Διεθνούς Τουρνουά “Ιδαίον Άντρο”, που έκανε τα Ανώγεια επίκεντρο του ενδιαφέροντος για το Σκάκι από τις 10 Ιουλίου που ξεκίνησε και η φετινή διοργάνωση, μέχρι και τις 17 Ιουλίου όπου και ολοκληρώθηκε. Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο Μολδαβός γκράνμετρ Dmitry Svetushkin me 7,5 βαθμούς, που επικράτησε στο νήμα του Ιταλού Danid Alberto που με 7 βαθμούς κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο και του Γάλλου Catalin Navrotescu, που επίσης με επτά βαθμούς κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο σε ένα συναρπαστικό φινάλε στο τουρνουά. Στην τέταρτη θέση βρίσκουμε τον επίσης Μολδαβό Nichita Morozov με 6,5 βαθμούς, ενώ την πεντάδα έκλεισε ο Γιώργος Γκούμας, ο πρώτος Έλληνας του τουρνουά με 6,5 βαθμούς, δείχνοντας έτσι και το υψηλό επίπεδο του τουρνουά, κάτι που αποτέλεσε κοινή παραδοχή για όλους τους συμμετέχοντες.

“Είμαστε χαρούμενοι που σας καλωσορίζουμε σήμερα στην τελετή λήξης ενός τουρνουά με μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο για το χωριό αλλά και για ολόκληρη την Σκακιστική κοινότητας” ήταν τα πρώτα λόγια του παρουσιαστή της τελετής λήξης και διευθυντή αγώνων Κωνσταντίνου Κλώκα που συνέχισε τονίζοντας: ”Το τουρνουά έχει πάρει τον δρόμο του και έχει φτιάξει μια πολύ όμορφη παράδοση και φήμη και μαζί με τη πλούσια διοργάνωση και το πολύ όμορφο κλίμα που δημιουργούν οι άνθρωποι του συλλόγου εδώ και ολόκληρη η τοπική κοινωνία, είμαστε σε θέση να πιστεύουμε ότι πρόκειται για το πιο ενδιαφέρον και φιλικό τουρνουά της Ελλάδας.” κατέληξε.

Ο πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων Μανόλης Νταγιαντάς στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής: ”Πρώτα από όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τους παίχτες, σκακίστριες και σκακιστές, αυτοί κάνουν το τουρνουά, χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε καμία διοργάνωση, όποτε σας ευχαριστώ που βρεθήκατε και φέτος εδώ και δώσατε τους αγώνες.Πιστεύω ότι πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι πήγαν και όλα τα υπόλοιπα καλά΄και περάσαμε όμορφα. Φυσικά θέλω να ευχαριστήσω και όλους όσοι βοήθησαν στο να πραγματοποιηθεί αυτή η διοργάνωση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.Για μας φέτος είναι μια ξεχωριστή συγκυρία γιατί μετά από πέντε χρόνια που ύπαρξης του ΣΟΑ Ανωγείων, ιδρύσαμε και ένα δεύτερο σωματείο, τον αθλητικό και πολιτιστικό σύλλογο “Ιδαίοι” το οποίο θα λειτουργήσει άμεσα το Σκακιστικό του τμήμα και θα αγωνιστεί και αυτή η ομάδα από του χρόνου στο πρωτάθλημα. Αυτό έγινε για ένα πολύ απλό λόγο, διότι αρκετά παιδιά έχουν αγκαλιάσει το σύλλογο και είναι πλέον τόσα πολλά που δεν τα χωράει μια ομάδα, οπότε είναι φυσιολογικό να ιδρυθεί μια δεύτερη..” ολοκλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΟΑ.

Η πιο συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης είναι όταν οι άνθρωποι του Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων, τίμησαν τρεις από τους πρωτεργάτες του Ανωγειανού σκακιού της δεκαετίας του 1980, τους ανθρώπους που τότε έθεσαν τις βάσεις και που τα δικά τους χνάρια πάτησε και ο ΣΟΑ Ανωγείων για να απογειωθεί πλέον στην συνείδηση ολόκληρης της Σκακιστικής κοινότητας. Με δάκρυα στα μάτια παρέλαβε την τιμητική πλακέτα για τον αείμνηστο Νίκο Κονιό ή Τζιριντάνη που έφυγε πριν λίγους μήνες από τη ζωή, η σύντροφος της ζωής του Μαρία που ευχαρίστησε θερμά για αυτή την αναγνώριση τους ανθρώπους του Σκακιστικού Ομίλου. “Σας ευχαριστώ πολύ που τιμάτε τους ανθρώπους που ξεκίνησαν τότε αυτή την αποστολή και έφεραν το σκάκι στο χωριό” ανέφερε η Μαρία Κονιού εν μέσω χειροκροτημάτων σεβασμού και μνήμης για τον Νίκο Κονιό που υπήρξε αδιαμφισβήτητα ένας από τους πιο σεμνούς αλλά και συνάμα πιο ¨”εγκεφαλικούς” και έξυπνους Ανωγειανούς, του οποίου η απουσία και το κενό είναι δυσαναπλήρωτο. “Ο Νίκος δεν είναι πια μαζί μας, αλλά οι προσπάθειες του ήταν καθοριστικές για την εισαγωγή του σκακιού στα Ανώγεια και φυσικά δεν ήταν μόνο αυτό, ο Νίκος ήταν πολλά περισσότερα πράγματα. Ας είναι αιωνία η μνήμη του”  ολοκλήρωσε την αναφορά του ο Μανόλης Νταγιαντάς επίσης συγκινημένος που μιλούσε για έναν και από τους δικούς του δάσκαλους στο μαγικό κόσμο του σκακιού.

Στην συνέχεια τιμήθηκαν και άλλοι δυο από τους πρωτεργάτες του σκακιού στα Ανώγεια, ο Μανόλης Βρέντζος, που λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων στην Κατερίνη δεν μπόρεσε να δώσει το παρόν και την πλακέτα παρέλαβε ο μικρός ανιψιός του Αλέξανδρος Νταγιαντάς, και ο Μαθηματικός Μανόλης Φασουλάς που μίλησε στους παρευρισκόμενους αναφέροντας τα εξής: ”Όταν πριν από 32 χρόνια ξεκινήσαμε την προσπάθεια ίδρυσης τμήματος σκάκι στα Ανώγεια, η μεγάλη μου αγωνία όταν παίξαμε τότε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας πρώτη φορά στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα , ήταν πότε αυτά τα παιδιά που ήταν τότε 10 ετών θα παραλάβουν την σκυτάλη. Ήρθα λοιπόν εδώ όχι για να μου πουν αυτοί ευχαριστώ, αλλά για να τους το πω εγώ, που παρέλαβαν αυτή τη σκυτάλη και οδηγούν τα πράγματα σε ακόμη καλύτερους δρόμους. Τους εύχομαι καλή συνέχεια..” κατέληξε ο Μανόλης Φασουλάς.

Την απονομή στον πρώτο νικητή έκανε ο Αντιδήμαρχος Ανωγείων Ζαχαρίας Σουλτάτος, με τον Δήμο Ανωγείων να βρίσκεται πάντα κοντά και να είναι συμπαραστάτης του Σκακιστικού Ομίλου. Στον χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής: ”Θέλω να δώσω θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την πολύ ζεστή εκδήλωση που διοργανώνουν σήμερα, αλλά και για το πολύ επιτυχημένο τουρνουά που έστησαν και πλέον έχει γίνει θεσμός. Σας μεταφέρω την υπόσχεση του Δημάρχου Ανωγείων να είμαστε πάντα δίπλα σας, γιατί προσφέρετε πολλά πράγματα κυρίως στην νεολαία του τόπου μας προσφέροντας τις διεξόδους με ένα άθλημα που βοηθάει πάνω από όλα το μυαλό τους..” ολοκλήρωσε.

Το Σκακιστικό τουρνουά Ιδαίον Άντρο ολοκληρώθηκε και φέτος με όλους τους συμμετέχοντες να φεύγουν από τα Ανώγεια με τις καλύτερες των εντυπώσεων για την φιλοξενία και το επίπεδο του τουρνουά, όντας οι καλύτεροι πρεσβευτές στη χώρα τους για τον τουρισμό και το όνομα των Ανωγείων. Το “Ιδαίον Άντρο” που συγκέντρωσε τα φώτα για μια ολόκληρη εβδομάδα δίνει ραντεβού για τον Ιούλιο του 2018, αλλά οι δράσεις του Σκακιστικού Ομίλου δεν σταματάνε ποτέ, με τον Σεπτέμβριο να αναμένουμε στα Ανώγεια την διεξαγωγή μιας πολύ ενδιαφέρουσας διοργάνωσης, με δύο κλειστά τουρνουά που θα δίνουν νόρμα για τον ανώτερο τίτλο στο σκάκι, τον τίτλο του γκράνμετρ. Ένας από τους συμμετέχοντες τον Σεπτέμβριο θα είναι και ο νικητής του ασημένιου μεταλλίου, ο Ιταλός David Alberto, που σε μια συμβολική κίνηση που ολοκλήρωσε την τελετή λήξης, πάτησε το κουμπί για να οριστούν οι γύροι και οι αγώνες που θα λάβουν χώρα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στα Ανώγεια.

Το “Ιδαίον Άντρο” έγινε και φέτος από τον Σκακιστικό Όμιλο Ανωγείων, τον ΟΑΑ Ηρακλείου, με την αιγίδα του Δήμου Ανωγείων και της Περιφέρειας Κρήτης., με διευθυντή αγώνων των Κωνσταντίνο Κλώκα και Επικεφαλής Διαιτητή την Αντωνία Χριστοδουλάκη.Να αναφέρουμε τους υπόλοιπους νικητές ανά κατηγορία. Στην κατηγορία των κοριτσιών μέχρι 14 ετών νικήτρια αναδείχθηκε η Καλλιόπη Παυλιουδάκη, ενώ στα κορίτσια μέχρι 18 ετών η Αγγελική Γραμματικάκη. Στα αγόρια έως 14 ετών νικητής ήταν ο Ιωάννης Κουτσουράκης, ενώ μέχρι 18 ετών ο Nichita Morozov. Καλύτερη γυναίκα αναδείχθηκε η Γεωργία Γράψα, ενώ τέλος στο ELO από 0 μέχρι 1599 νικητής ήταν ο Ιωάννης Κουτσουράκης και στο ELO από 1600 μέχρι 1999 νικητής ήταν ο Κλέων-Ευάγγελος Μπάλας.

Γιώργος Μπαγκέρης

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *