Προτάσεις και από τον Αστέρα Ρεθύμνου για την άνοδο του Ρεθυμνιώτικου ποδοσφαίρου

Μια ακόμα ομάδα που κατέθεσε τις προτάσεις στην ΕΠΣ Ρεθύμνου και τις έδωσε και στην δημοσιότητα, για να βελτιοθει αλλα και να γνωρισει ανοδο το Ρεθυμνιώτικο ποδοσφαιρο, είναι αυτή του Αστέρα Ρεθύμνου.

Αναλυτικά η επιστολή της ομάδας του Αστέρα Ρεθύμνου:

«ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΙΩΤΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Αξιότιμοι κύριοι,
Έρχεται η στιγμή, που οι δικαιολογίες πρέπει να σταματήσουν. Όλοι εμείς, που κρατάμε την τύχη του ρεθυμνιώτικου ποδοσφαίρου στα χέρια μας, είμαστε συνυπεύθυνοι για τον ξεπεσμό του. Η σημερινή, θλιβερή, κατάσταση υφίσταται εξαιτίας της λειτουργίας ποδοσφαιρικών ομάδων, χωρίς γηγενείς ποδοσφαιριστές, χωρίς φιλάθλους, χωρίς γήπεδα,  είτε χωρίς ακαδημίες είτε με ακαδημίες σε λειτουργία, αλλά χωρίς προσπάθεια για ουσιαστική ανάπτυξη ποδοσφαιριστών, και με πρώτη προτεραιότητα την εισπρακτική εκμετάλλευση τους, χωρις, εν τέλει, κανένα μέλλον. Αναφορικά με τα γήπεδα, η ευθύνη βαραίνει την πολιτεία, όμως για όλα τα υπόλοιπα, είμαστε οι μόνοι αποκλειστικοί υπεύθυνοι. Και διερωτώμεθα, ποιος είναι ο σκοπός ύπαρξης ενός ερασιτεχνικού σωματείου μέρους της πόλης μας ή ενός χωριού; Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, δημιουργείται το δίλλημα, να αγοράσουμε ποδοσφαιριστές για μία σεζόν, διαθέτοντας ένα σεβαστό κεφάλαιο ή να επενδύσουμε σε νέους ποδοσφαιριστές της πόλης/ συνοικίας/ χωριού μας;   Είναι τυχαίο ότι, εδώ και πολλά χρόνια, ελάχιστοι Ρεθυμνιώτες ποδοσφαιριστές -μετρημένοι στα δάχτυλα του χεριού- κατάφεραν να αγωνιστούν σε υψηλότερο επίπεδο; Το πλέον σίγουρο είναι ότι δεν στερούνται ταλέντου τα ντόπια παιδιά, επομένως δεν αξιοποιούνται και δεν ανταπτύσσονται κατάλληλα, ώστε να εξοπλιστούν με όλα τα εφόδια, που απαιτούνται, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε υψηλότερο επίπεδο.

Το ψάρι, κύριοι, βρομάει από το κεφάλι, πάντοτε, και όσο ταχύτερα το αντιληφθούμε, αφήνωντας στην άκρη μικροπολιτικές, βολέματα και πρόσκαιρα προσωπικά συμφέροντα, τόσο ταχύτερα θα συμβάλλουμε στην εξυγίανση και την ουσιαστική ανάπτυξη του  ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στον τόπο μας. Εμείς, ως Αστέρας Ρεθύμνου, θα καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις, έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες τομές, για  «ένα καλύτερο αύριο» στο ρεθυμνιώτικο ποδόσφαιρο. Πάνω σε αυτές τις προτάσεις είμαστε πρόθυμοι να εργαστούμε και να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς (Ε.Π.Σ.Ρ και Σωματεία), και δεσμευόμαστε ότι θα τηρήσουμε στο ακέραιο όλα εκείνα που μπορούν να συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή, με όποιο κόστος και να χρειαστεί, είτε οικονομικό, είτε προσωπικό. Προσδοκούμε ανταπόκριση και συμπαράσταση, σχετικά με τις προτάσεις αυτές.

  • Πρωτάθλημα Α’ Τοπικο, με απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή ομάδων, την υποστήριξη Πρωταθλήματος Νέων.

 

Οι αγώνες των Νέων, σύμφωνα με το πλάνο, θα γίνονται, πάντοτε, πριν την εισαγωγή των αγώνων των «μεγάλων». Οποιαδήποτε ομάδα δεν «κατεβάζει» την ομάδα Νέων σε παιχνίδι, θα τιμωρείται με αφαίρεση τριών βαθμών. Αυτό μπορεί να συμβεί έως δύο φορές, ενώ την τρίτη θα αποβάλλεται, οριστικώς, για την τρέχουσα σεζόν, από το Πρωτάθλημα. Τα οφέλη από αυτήν την δραστική αλλαγή, είναι ποικίλα και σημαντικά. Καταρχήν, οι νέοι ποδοσφαιριστές θα βρίσκονται σε αγωνιστικό ρυθμό όλο τον χρόνο, και όχι απλά για ένα, παρακμιακό, Πρωτάθλημα δύο μηνών, όπως συνέβαινε μέχρι προσφάτως. Το γεγονός αυτό, θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξή τους αλλά, ταυτόχρονα, θα έχει και θετικό αντίκτυπο στις μεικτές ομάδες του Ρεθύμνου. Επιπρόσθετα, θα βοηθήσει και το  Ανδρικό Πρωτάθλημα, «φέρνοντας κόσμο» στα γήπεδα, μιιας και οι Νέοι θα προσελκύσουν την οικογένεια και τους φίλους τους, και θα τους φέρουν πιο κοντά στα Σωματεία. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφερθούμε στην ψυχολογία των νέων ποδοσφαιριστών , αλλά και στη διαμόρφωση της φιλοσοφίας και του χαρακτήρα τους, αναφορικά με το ποδόσφαιρο, καθώς θα αισθανθούν ότι τους «αγκαλιάζουμε», τους φέρνουμε κοντά στις ομάδες. Θα πρέπει να τους συμπεριφερόμαστε επί ίσοις όροις, και όχι σαν αναγκαίο κακό, που το «κουβαλάμε» υποχρεωτικά.

Είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν αντιδράσεις, σχετικά με την παραπάνω πρόταση, και πως θα προταχθούν δικαιολογίες, για την μη εφαρμογή της. Για το λόγο αυτό, δεν έχουμε, παρά να αναλογιστούμε, ότι, η ανθρωπότητα, που εξελίχθηκε από τον άνθρωπο των Σπηλαίων, στον σημερινό άνθρωπο, που έχει κατακτήσει το διάστημα, το κατάφερε επειδή έκανε πάντα ένα «βήμα» παραπέρα. Αυτό το «βήμα» καλούμαστε, τώρα, να κάνουμε όλοι μαζί, συμπεριλαμβανομένων και ομάδων, οι οποίες μπορεί να μην ευνοούνται άμεσα. Καλούμε τα σωματεία να σταματήσουν να κοιτούν το δέντρο, αλλά να κοιτούν το δάσος. Το δάσος, στην προκειμένη περίπτωση, είναι η δημιουργία, εντός λίγων χρόνων, υποδομών, οι οποίες θα απαρτίζονται από ντόπιους ποδοσφαιριστές, πραγματικούς φιλάθλους του χωριού ή της περιοχής τους, αλλά και υγιείς, καθώς δεν θα χρειάζεται να καταφεύγουν, σε κάθε μεταγραφική περίοδο, στην ανεύρεση μισθοφόρων ποδοσφαιριστών, αποθέτοντας σημαντικό κεφάλαιο.

Από την άλλη μεριά, ομάδες που μπορούν και τώρα να υποστηρίξουν Πρωτάθλημα Νέων, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την οικονομική επιβάρυνση, ως πρόφαση, για την μη υλοποίηση. Όμως κάτι τέτοιο είναι προσχηματικό, και έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι διαθέτουν σημαντικό κεφάλαιο για μεταγραφές ποδοσφαιριστών. Είναι, λοιπόν, βέβαιο, ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στο εγχείρημα αυτό.

Ας αφήσουμε, λοιπόν, κατά μέρος τις προφάσεις και τις δικαιολογίες και ας εργαστούμε συλλογικά, για να βρούμε λύσεις, για εξοικονόμιση χρημάτων. Τα οποία θα μπορέσουμε να διοχετεύσουμε στην υποστήριξη της πρότασης. Στην κατεύθυνση αυτή,  θα πρέπει να συνεισφέρει η Ε.Π.Σ.Ρ, και να έρθει σε συμφωνία με τα ΚΤΕΛ, ώστε ο οργανισμός να γίνει χορηγός του Πρωταθλήματος. Έτσι, οι ομάδες θα μπορούν να μετακινούνται, πολύ πιο οικονομικά, στα μακρινά ταξίδια τους.

Ένας, ακόμη, τομέας, από τον οποίο θα μπορούσαμε να εξοικονομίσουμε χρήματα είναι η σίτηση των ομάδων, πριν από τους αγώνες. Χρειάζεται, και πάλι, η παρέμβαση της Ε.Π.Σ.Ρ, ώστε να έρθει σε συμφωνία σε μακρινούς προορισμούς με κατά τόπους επιχειρήσεις, και να επιτύχει μια συμφέρουσα, κοινή για όλα τα σωματεία, τιμή, για τους εκτός έδρας αγώνες. Κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να γίνει και στην πόλη του Ρεθύμνου, για τις ομάδες που έρχονται από μακρυά να αγωνιστούν στην πόλη.

Με τις παραπάνω συμφωνίες, η αποστολή του εκάστοτε σωματείου, η οποία θα αποτελείται από τους Νέους και την ανδρική ομάδα, θα μετακινείται προς ένα μαρκινό προορισμό με ένα λεοφορείο του ΚΤΕΛ. Κατά την άφιξή της στον τόπο διεξαγωγής του αγώνα, οι Νέοι θα οδηγούνται στο γήπεδο, και οι «μεγάλοι» για φαγητό, και με το τέλος του  πρώτου ματς το αντίστροφο. Έτσι, επιτυγχάνουμε, αυτό που λέει ο, θυμόσοφος λαός μας «με ένα σμπάρο, δυο τριγώνια»!

Εκείνο, που στην πραγματικότητα, θα σπαταλήσουμε είναι χρόνος, κάτι το οποίο είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να πράξουμε(τα μέλη του Δ.Σ της Ε.Π.Σ.Ρ., οι παράγοντες, οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές των ομάδων), ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στα νέα παιδια, που αγαπούν το ποδόσφαιρο και θέλουν να ασχοληθούν με αυτό, να έχουν ένα καλύτερο αύριο.

Επιπλέον, οι διαιτητές και οι παρατηρητές των αγώνων, που θα πρέπει να είναι οι ίδιοι και στους δύο αγώνες (Νέων και Ανδρών), πρέπει, από την πλευρά τους να δείξουν έμπρακτα τη θέλησή τους, για βελτίωση του ρεθυμνιώτικου ποδοσφαίρου, δεχόμενοι και εκείνοι από την μεριά τους, την όποια οικονομική επιβάρυνση τους αναλογεί.

  • Ανώτατο όριο ηλικίας τα 35 έτη για συμμετοχή στο Α’ Τοπικό

Θεωρούμε ότι, για να αναπτυχθεί σωστά το ποδόσφαιρο στον τόπο μας, πρέπει να «δώσουμε χώρο και χρόνο» στα νέα παιδιά. Ένας ποδοσφαιριστής, που περνά τα 35 χρόνια ζωής, δεν πρέπει να έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Α’ Τοπικό. Παλαιότερα, δεν υπήρχε διέξοδος για ανθρώπους που ήθελαν να συνεχίσουν να ασχολούνται με το αγαπημένο τους άθλημα, το ποδόσφαιρο, παρά μόνο η συμμετοχή τους σε ερασιτεχνικά σωματεία. Προτείνεται η δημιουργία ομάδων, σε κάθε σωματείο, παλαίμαχων ποδοσφαιριστών, και πρωτάθλημα μεταξύ τους, έτσι ώστε όλο και περισσότερο παλιοί ποδοσφαιριστές να επιστρέψουν και να «αγκαλιάσουν» ξανά τις ομάδες. Υπάρχουν, ακόμη, ιδιωτικά γήπεδα ποδοσφάιρου,  για όποιον θέλει να ασχολείται με το ποδόσφαιρο, όσο αντέχει ψυχικά και σωματικά. Σε καμία περίπτωση, ο Αστέρας Ρεθύμνου δεν πιστεύει πως «τα άλογα πρέπει να σκοτώνονται όταν γεράσουν», αλλά είμαστε υποχρεωμένοι, όπως επιβάλλει η φιλοσοφία και η συνείδησή μας, να σταματήσουμε να «ρίχνουμε κλεφτές ματιές» στο παρελθόν, αλλά να ατενίζουμε το μέλλον.

  • Καμία- μα καμία- ανοχή σε κρούσματα βίας

Ζούμε σε ένα μικρό νομό της Ελλάδας, και έτσι όλοι λίγο πολύ γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Εμείς, δε, οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου ακόμη περισσότερο. Δεν μπορεί, λοιπόν, το έτος 2017,  στα γήπεδα του Ρεθύμνου, να επικρατούν καταστάσεις, ίδιες με αυτές της δεκαετίας του ’80. Συμπεριφορές που δεν αρμόζουν στην προσπάθεια ανόδου του ρεθυμνιώτικου ποδοσφαίρου θα πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά, από όποιον και αν προέρχονται (παράγοντες, ποδοσφαιριστές, φιλάθλους). Εμείς, σαν Αστέρας Ρεθύμνου, διαβεβαιώνουμε όλους ότι, δεν θα δεχτούμε κανένα κρούσμα απρεπούς συμπεριφοράς, από όποιονδήποτε άνθρωπο του Σωματείου μας και αν προέρχεται, και αν ποτέ συμβεί αυτό, ο υπεύθυνος θα τιμωρηθεί παραδειγματικά. Το ίδιο επιθυμούμε να πράξουν και τα άλλα Σωματεία, και πολύ περισσότερο τα θεσμικά όργανα της Ε.Π.Σ.Ρ. Ελπίζουμε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και να μπει ένα τέλος στην ανοχή τέτοιων φαινομένων.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να απευθυνθούμε στο Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ της Ε.Π.Σ.Ρ, καθώς είναι μια καινούργια Διοίκηση, εκλεγμένη σχεδόν καθολικά από τις ομάδες, και να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχουν αναλάβει, προσδοκώντας να αφήσουνε πίσω λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν το ρεθυμνιώτικο ποδόσφαιρο σε αυτήν την θλιβερή κατάσταση. Πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνουν όλα τα παραπάνω, και θέλουμε να τους τονίσουμε ότι η ιστορία τους παρακολουθεί. Θα πρέπει, επομένως, να αποφασίσουν σε ποια κατηγορία θα τους κατατάξει. Σε αυτούς που δεν έκαναν τίποτα και βύθισαν ακόμα περισσότερο τον ποδόσφαιρο στον τόπο μας ή σε κάποιους ξεχωριστούς, που με ανιδιοτέλεια και χωρίς να υπολογίζουν το προσωπικό κόστος, το οδήγησαν να βγει από το τέλμα που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια; Να είναι σίγουροι, πως, αν επιλέξουν το δεύτερο, η ιστορία θα τους δικαιώσει και θα αφήσουν μεγάλη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενειές. Εμείς, ως Αστέρας Ρεθύμνου, τους ξεκαθαρίζουμε ότι, εφόσον διαλέξουν τον δεύτερο δρόμο, θα τους στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Αν όχι, τότε θα μας βρουν απένταντί τους. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, και μ’ αυτήν την φιλοσοφία, εμείς, η νέα Διοίκηση του Αστέρα, θα πορευτούμε σε όλη μας την σταδιοδρομία.»

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *