1 Δεκεμβρίου 2023

Επιτυχημένη η εκδήλωση «Τραυματισμοί στον Αθλητισμό» του ΟΚΑ Αρκάδι

Ο Όμιλος Κλασικού Αθλητισμού «ΑΡΚΑΔΙ» σε συνεργασία με το 13ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνης, διοργάνωσε την Κυριακή 15/10/2017, στο αμφιθέατρο του 13ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνης, ομιλία – συζήτηση με θέμα: «τραυματισμοί στον αθλητισμό και στο σχολείο – πρόληψη – αντιμετώπιση – αποκατάσταση», με εισηγητή τον κ. Αντώνη Παπουτσιδάκη ιατρό – ορθοπεδικό.
Η ομιλία περιελάμβανε αρχικά, στοιχεία για τα αίτια που προκαλούν τους τραυματισμούς στο χώρο του σχολείου και στον χώρο του αθλητισμού. Το ασφαλές περιβάλλον είναι ένας βασικός παράγοντας που αποτρέπει και προλαμβάνει τους τραυματισμούς γι αυτό το λόγο ο έλεγχος του σχολικού χώρου και ιδιαίτερα της αυλής και των κοινόχρηστων χώρων ενός σχολείου , η ποιότητα του αγωνιστικού χώρου που αθλούνται τα παιδιά δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας και πρέπει να επενδύουμε σ΄ αυτόν. Η γνώση και η τήρηση των κανόνων του παιχνιδιού είναι επίσης βασικός παράγοντας πρόληψης των τραυματισμών των παιδιών κ.ά.

Στην δεύτερη ενότητα της εισήγησης αναπτύχθηκαν οι διάφοροι τραυματισμοί, όπως μυϊκές κακώσεις, διαστρέμματα, εκδορές, κακώσεις σπονδυλικής στήλης, τσιμπήματα εντόμων, ρινοραγία κ.ά και έγινε η περιγραφή τους για να κατανοήσουμε του τι συμβαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό την περίοδο του τραυματισμού και πως λειτουργεί αυτός για την αποκατάσταση του.
Στην τρίτη ενότητα συζητήθηκε η αντιμετώπιση και η αποκατάσταση των τραυματισμών, μέθοδοι και τρόποι για να επανέλθει ο οργανισμός σωστά στην αρχική κατάσταση ή κοντά σ΄ αυτήν όσο είναι δυνατό, ανάλογα με το είδος του τραυματισμού.

Το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων ήταν έντονο και η θεματολογία προκάλεσε εποικοδομητική συζήτηση και έδωσε την γνώση της πρόληψης, της αντιμετώπισης και της αποκατάστασης των τραυματισμών τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες.

Ευχαριστούμε θερμά την διεύθυνση του 13ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου κ. Μαρίνα Σούκα για την παραχώρηση της αίθουσας και τον ιατρό – ορθοπεδικό Αντώνη Παπουτσιδάκη για την εισήγηση του, την αμεσότητα του με τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι εξέφρασαν κολακευτικά σχόλια για την ομιλία- συζήτηση. Τέλος ευχαριστούμε όλους όσους τίμησαν την εκδήλωση μας.
Παιδεία και αθλητισμός συμπορεύονται για να δώσουν στα παιδιά μόρφωση και υγιή πρότυπα για την ζωή. Η διεύθυνση του 13ου Δημοτικού Σχολείου και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Κ.Α ΑΡΚΑΔΙ.

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *