ΕΣΠΕΚ: «Ζητούμε να μας επιτραπεί να Ζήσουμε Αθλητικά»

Με επιστολή της η ΕΣΠΕΚ στον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Αυγενάκη Λ., στον Γ.Γ. Αθλητισμού Κ. Μαυρωτά Γ. και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων,  ζητά την επανέναρξη των προπονήσεων και των αγώνων των ομάδων βόλεϊ του νησιού.

Ανακοίνωση ΕΣΠΕΚ:

«Προς:
Υφυπουργό Αθλητισμού κον Αυγενάκη Λ.
Γ.Γ. Αθλητισμού Κον Μαυρωτά Γ.
Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Περί Ανοίγματος του Αθλητισμού.  Ηράκλειο 16/01/2021.

Ο εγκλεισμός (lockdown) συνεχίζεται, το ίδιο και η  παρατεταμένη αγωνιστική απραξία χιλιάδων αθλητών-τριών ομαδικών σπορ, στους οποίους δεν επιτρέπεται ούτε καν η προπόνηση, χωρίς να απασχολεί κανέναν από τους ιθύνοντες ότι  οι συνέπειές της θα είναι πολύ πιο σοβαρές απ’ όσο μερικοί φαντάζονται.

Για όλους προέχει η δημόσια υγεία. Σεβόμαστε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του Ε.Σ.Υ. και την προσπάθεια που καταβάλλει για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19. Μέχρι στιγμής,  ο αθλητικός κόσμος γενικότερα και ειδικά η οικογένεια του βόλεϊ, έχει πειθαρχήσει απόλυτα σε οποιοδήποτε μέτρα έχουν ληφθεί, έχει τηρήσει με ευλάβεια καραντίνα, πρωτόκολλα προπονήσεων και αγώνων,  απομακρύνοντας από τα γήπεδα ακόμα κι αυτούς τους γονείς των αθλητών για να αποφευχθεί συνωστισμός. Όμως τα μέτρα που ανακοινώνονται είναι τόσο αντιφατικά, που και οι ίδιοι βρισκόμαστε σε σύγχυση: 

Ο  ιός δεν μεταδίδεται στις εκκλησιές, δεν μεταδίδεται στις τηλεοπτικές εκπομπές, δεν μεταδίδεται στα γεμάτα αεροπλάνα, δεν μεταδίδεται στα υπερπλήρη Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δεν μεταδίδεται σε συγκεντρώσεις κομμάτων, δεν μεταδίδεται σε επαγγελματικό ποδόσφαιρο και μπάσκετ, δεν μεταδίδεται στα γλέντια των Ρομά, δεν μεταδίδεται με τους χιλιάδες μετανάστες που κυκλοφορούν σε πολυπληθείς ομάδες. Τώρα, δεν θα μεταδίδεται ούτε στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, ούτε στα Super Markets.  Δεν μεταδίδεται στα σχολεία, δεν μεταδίδεται από τους χιλιάδες αρνητές που  γίνονται περιέργως ανεκτοί. Μεταδίδεται μόνο  κατά τις προπονήσεις αθλητριών και αθλητών, ειδικά  ενός αθλήματος  με παντελή έλλειψη επαφών μεταξύ των αθλουμένων, όπως  το βόλευ??  Τη στιγμή που, παγκοσμίως ή σωματική άσκηση θεωρείται πλέον ιατρικώς συνταγογραφήσιμη θεραπεία, τη στιγμή που, αποδεδειγμένα, η συστηματική άσκηση βελτιώνει την ανοσολογική απάντηση των αθλουμένων,  στην χωρά μας ο αθλητισμός θεωρείται διακοσμητικό στοιχείο και αφήνεται σε κωματώδη κατάσταση.

Ο αθλητισμός,  αποτελεί ύψιστο κοινωνικό αγαθό, καλλιεργεί αξίες, αυτοπεποίθηση, πειθαρχία, οξύνει την αντίληψη και  την κρίση που βοηθούν στην αντιμετώπιση απαιτητικών καταστάσεων. Διαπλάθει χαρακτήρες μέσα από την ομαδικότητα και την αίσθηση της ευθύνης & του σεβασμού προς τους ‘συμπαίκτες’, βελτιώνει την σωματική και πνευματική υγεία. 

Αυτή την θεραπευτική αγωγή έχετε απαγορεύσει στις νέες και στους νέους, αυτό το φάρμακο δεν σηκώνει άλλη αναστολή,   είναι υποχρέωση της πολιτείας να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι σε κάθε αθλήτρια και αθλητή και  κάθε λειτουργό του ελληνικού αθλητισμού !!

Παχύσαρκοι και  άνθρωποι  με υποκείμενα νοσήματα αποτελούν τις ευπαθείς ομάδες, αλλά ο αθλητισμός κλειστός. Έναν χρόνο τώρα, τα παιδιά στους υπολογιστές και στα Tablet και όχι στα γήπεδα. Τόσα χρόνια παλεύαμε να τα γλυτώσουμε από τον ΕΘΙΣΜΟ του διαδικτύου. Τώρα ευλογούμε  την Άθληση μέσω  Wifi.  Οι αυριανοί ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα. Και νωρίτερα από τη δική μας γενιά.

Ο Αθλητικός κόσμος της χώρας μας, στην οποία γεννήθηκε και γιγαντώθηκε το ΑΡΧΑΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΑΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΙΔΕΩΔΟΥΣ, επέδειξε απόλυτη πειθαρχία, καθ όλων την δύσκολη αυτή περίοδο, σεβόμενος και τηρώντας με ευλάβεια, αποφάσεις, προφυλάξεις, μέτρα, απαιτήσεις της Κυβέρνησης και των Επιτροπών των Ειδικών. Για όλους αυτούς  τους λόγους, οι ασχολούμενοι με αυτόν, ζητούν την άμεση επανέναρξη, τουλάχιστον των προπονήσεων, σε αθλήματα που ούτε σωματική επαφή έχουν, όπως η Πετοσφαίριση, ούτε βρέθηκε δε σε αθλητές τους κρούσμα ποτέ. Αλλιώς όλα οδηγούνται σε μαρασμό και εξαφάνιση.

Ζητούμε να μας επιτραπεί να ΖΗΣΟΥΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ, όπως προκηρύσσει η Γ.Γ.Α., να επιστρέψουμε και να χρησιμοποιήσουμε τα Στάδια και τα Γήπεδα της χώρας, που με υπευθυνότητα η ίδια  ανακαινίζει.  

Θα πρέπει να απεγκλωβιστούν άμεσα  τουλάχιστον τα Αναπτυξιακά πρωταθλήματα σε όλη τη χώρα για να δοθεί μία διέξοδος άθλησης στα ταλαντούχα παιδιά. Διαφορετικά,  με την τόσο μεγάλη χρονική  απραξία που έχουν βιώσει, θα ξεχάσουν και τα βασικά του αθλήματος και θα γυρίσουν την πλάτη στον αθλητισμό. Πρόκειται  για ηλικιακές ομάδες  αθλητών που δεν θεωρούνται καν απαραίτητο να ενταχθούν στον εθνικό σχεδιασμό εμβολιασμού, για αθλήτριες και αθλητές που, λόγω ηλικίας και φυσικής κατάστασης, ακόμα και να νοσήσουν, είναι στο συντριπτικό ποσοστό ασυμπτωματικοί, αυξάνοντας κι όλας την ανοσοποιημένη ομάδα του πληθυσμού.

Ζητούμε την επανέναρξη των προπονήσεων, με αυστηρά υγειονομικά  πρωτόκολλα , όπως το καλοκαίρι του 2020. Θεωρούμε οξύμωρο να λειτουργούν οι υπόλοιποι κλειστοί χώροι, εκτός από αυτούς των γηπέδων, που αποτελούν και τις πλέον υγειονομικά ελεγχόμενες περιοχές. Θα ΣΑΣ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ λοιπόν, ΕΛΠΙΔΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ, στην οικογένεια της Πετοσφαίρισης (Volleyball).

Με Τιμή

 Α. Γιαννόπουλος,   Νευροχειρούργος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ. M.D., Ph.D.,

Πρόεδρος ΕΣΠΕΚρήτης

Το Δ.Σ. της Ε.Σ.ΠΕ.Κ»

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *