Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το «4ο Ιδαίον Άντρο 2015»

Την Πέμπτη 16 Ιουλίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 4ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά των Ανωγείων, «Ιδαίον Άντρο 2015» στο οποίο αγωνίστηκαν 80 σκακιστές από 7 χώρες (Ιταλία, Ισραήλ, Μαυροβούνιο, Αγγλία, Αίγυπτος, Γαλλία και Ελλάδα) και το οποίο διοργάνωσαν ο Σκακιστικός Όμιλος Ανωγείων και ο Σκακιστικός Όμιλος Ηρακλείου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και τον Δήμο Ανωγείων. Κατά γενική ομολογία ήταν το αρτιότερο από τα τέσσερα που έχουν πραγματοποιηθεί και το πιο ισχυρό. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη τη διάρκεια των αγώνων, υπήρχε ζωντανή μετάδοση των 10 πρώτων παρτίδων μέσω της ιστοσελίδας του ΣΟ Ανωγείων anogiachess.com, επίσης ζωντανή μετάδοση των παρτίδων από τα Ανώγεια μετέδιδε και η Αργεντίνικη ιστοσελίδα argedrez.com

Η τελετή λήξης της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου παρουσία του Υπεύθυνου Αθλητισμού της Περιφέρειας Κρήτης κ. Νίκου Συριγωνάκη και του Δημάρχου Ανωγείων κ. Μανόλη Καλλέργη καθώς και των Δημοτικών συμβούλων κ.κ. Πασπαράκη Δημήτρη και Αεράκη Γιάννη. Τόσο ο κ. Συριγωνάκης όσο και ο Δήμαρχος Ανωγείων τόνισαν τη σημασία συνέχισης τέτοιων εκδηλώσεων, όπου σκοπό έχουν να φέρουν την νέα γενιά κοντά στο πνευματικό άθλημα και την φιλοσοφία που το συνοδεύει.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, νικητής του τουρνουά αναδείχθηκε ο Ιταλός γκρανμετρ David Alberto με σκορ 7.5/9 ο οποίος κατά γενική ομολογία έπαιξε το καλύτερο σκάκι και ήταν σταθερός σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης. Την 2η θέση κατέκτησε ο Ισραηλινός γκρανμετρ Tamir Nabaty με 7/9, ενώ στην 3η θέση τερμάτισε (μετά την άρση των ισοβαθμιών με τους, Σκέμπρη, Θεοδώρου, Lekic και Townsend οι οποίοι τερμάτισαν με τη σειρά που αναφέρονται) ο Χανιώτης σκακιστής Κωνσταντίνος Λιοδάκης με 6.5/9.

Στις γυναίκες είχαμε τριπλή ισοβαθμία στην κορυφή με 5/9. Με την χρήση των κριτηρίων άρσης ισοβαθμιών το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Μαρία Φραγκάκη με 2η την Θεοδώρα Κουτσογιαννοπούλου και 3η την Γεωργία Γράψα.
Στην κατηγορία κάτω του elo 2000 νικητής ήταν ο 11χρονος Νίκος Σπυρόπουλος με 6/9 ο οποίος πραγματοποίησε μια πάρα πολύ καλή εμφάνιση.

Στην κατηγορία κάτω του 1600 elo, νικητής αναδείχθηκε ένας σκακιστής του Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων, ο Γιάννης Μέμος με 4,5/9. Ο Γιάννης έκανε ένα σταθερό τουρνουά το οποίο απογειώθηκε με 2/2 νίκες στους τελευταίους γύρους, κάτι που έδωσε το κύπελλο στον Ανωγειανό σκακιστή.

Στα αγόρια κάτω των 18 ετών τα μετάλλια πήραν οι Θεοδώρου Νικόλας (6,5/9), Γουλούτης Νίκος (6/9) και Μιχάλης Γρηγοριάδης (6/9).

Στα κορίτσια κάτω των 18 1η η Εύα Σερπετσιδάκη με 4/9 για να ακολουθήσουν στην 2η και 3η θέση με 3/9 δύο σκακίστριες του Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων, η Ευαγγελία Μέμου και η Βαλέρια Μιρζάκ, οι οποίες κατέκτησαν το ασημένιο και χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα.

Στα αγόρια κάτω των 14 ετών ο Γιώργος Μαρντογιάν με 4/9 ισοβάθμησε στην 1η θέση με τον Γιάννο Κουτσουράκη και κατέκτησαν το χρυσό και ασημένιο μετάλλιο αντίστοιχα. Στην 3η θέση βρίσκουμε τρεις Ανωγειανούς σκακιστές με 3,5/9, τον Γιώργο Χαιρέτη ο οποίος υπερίσχυσε στα κριτήρια ισοβαθμίας και τους Χάρη Κονιό και Δημήτρη Νταγιαντά.

Στα κορίτσια κάτω των 14 ετών, 1η η Αριάδνη Κουτσουράκη με 3,5/9, ακολουθούμενη από τρεις Ανωγειανές σκακίστριες, την Ολυμπία Σφυρή που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο με 3/9, ενώ το χάλκινο μοιράστηκαν η Σαλούστρου Δέσποινα και η Μανουρά Μαρία (στην πρώτη της μάλιστα εμφάνιση σε επίσημους αγώνες) με 2/9 ανεβάζοντας των αριθμό των μεταλλίων για τους Ανωγειανούς σκακιστές και σκακίστριες στα 9!

Στα αγόρια κάτω των 10 νικητής αναδείχθηκε ο Μιχάλης Χριστοδουλάκης με 4/9. Την 2η θέση κατέκτησε με 3/9 ο Μιχάλης Φαρσάρης, ενώ 3ος με 2/9 τερμάτισε ο Χρήστος Βερβερίδης.

Στους νικητές των ειδικών κατηγοριών μοιράστηκαν τα βιβλία Chess Structures, Capablanca’s Best Endgames και Judit Polgar: How I beat Fischer’s record, προσφορά της διοργάνωσης, καθώς και 4 τεύχη του τελευταίου Chess Informator (124) προσφορά της μεγαλύτερης περιοδικής σκακιστικής έκδοσης παγκοσμίως, του Chess Informant το οποίο και ευχαριστούμε θερμά. Όλο αυτό το έντυπο υλικό θα βοηθήσει την σκακιστική εξέλιξη των νεαρών σκακιστών και σκακιστριών στους οποίους απενεμήθη.

Τα παιδιά του Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων πραγματοποίησαν όπως ήδη αναφέραμε μια πάρα πολύ καλή εμφάνιση κατακτώντας 9 μετάλλια, όμως θα θέλαμε να αναφερθούμε και στον σκακιστή του σωματείου των Ανωγείων, Γιάννη Χαιρέτη ο οποίος έκανε ένα θαυμάσιο τουρνουά κερδίζοντας πάνω από 60 μονάδες διεθνούς elo και δείχνοντας με τις παρτίδες που έπαιξε και τον τρόπο με τον οποίο αγωνίστηκε ότι βρίσκεται σε συνεχή αγωνιστική άνοδο, ενώ εντύπωση προκαλεί το ώριμο παιχνίδι του παρά το νεαρό της ηλικίας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι σκακιστές του ΣΟ Ανωγείων Φασουλάς Μανόλης και Κονιός Χάρης πέτυχαν απόδοση για διεθνές elo, και έτσι θα ανεβάσουν στους 11 τους Ανωγειανούς σκακιστές που διαθέτουν διεθνή αξιολόγηση.

Πολλές και πλούσιες ήταν και πάλι οι παράλληλες εκδηλώσεις του τουρνουά με δύο βραδιές γρήγορου σκακιού (blitz), ατομικού και ομαδικού, ποδοσφαιρικό αγώνα, τουρνουά δηλωτής, βραδιά κουίζ σκακιστικών γνώσεων, ενώ φυσικά πρέπει να αναφερθούμε και στην παρουσίαση των παιδιών του TEDxAnogeia, ως εκδήλωσης μέσα στο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά, όπου ο κόσμος πληροφορήθηκε τι πρόκειται να συμβεί στις 8 Αυγούστου στο χώρο του Αγίου Υακίνθου.

Το 4ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά Ανωγείων «Ιδαίον Άντρο 2015» ήταν μια άρτια από όλες τις απόψεις διοργάνωση, την οποία ευχαριστήθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες, οι οποίοι φεύγουν από τα Ανώγεια ως πρεσβευτές του τόπου μας. Είναι επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στην διοργάνωση αγωνίστηκαν πάρα πολλά παιδιά, κάτι που δείχνει ότι το σκάκι έχει μπει για τα καλά στις μικρές ηλικίες. Τα οφέλη από αυτό το γεγονός θα γίνουν άμεσα ορατά στα επόμενα χρόνια.

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *