8 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Ο.Σ. Ρεθύμνου στο Αζιλακόδασος

Tην Κυριακή 7 Δεκεμβρίου, ο Ορειβατικός σύλλογος, θα πραγματοποιήσει διαδρομή στο Αζιλακόδασος, με ΒΔ 2.
Το Αζιλακόδασος βρίσκεται 11km δυτικά του Βραχασίου και 9 km νότια των Μαλίων στους πρόποδες του Όρους Σελένα (1559 μ). Έναι ένα δάσος από αζίλακες ή αριές, δηλαδή πρίνους του γένους Quercus ilex, που στην υπόλοιπη Ελλάδα ονομάζεται Αριά ή Άριος Δρυς. Οι πρίνοι αυτοί είναι σπάνιοι και απαντώνται σε λίγες ακόμη περιοχές της Κρήτης και σε κάποια νησιά του Αιγαίου όπως η Ικαρία.
Η πορεία μας θα αρχίσει από το Κράσι, χωριό του δήμου Μαλλίων 47 km ανατολικά του Ηρακλείου σε υψόμετρο 600 μ. Γενέτειρα του Αντώνη Μιχελιδάκη, πρώτου πρωθυπουργού της Κρητικής Πολιτείας (1898 – 1913) της ζωγράφου Μαρίας Ζωγράφου και της πνευματικής οικογένειας των Αλεξίου (Λευτέρης Αλεξίου, Έλλη Αλεξίου, Γαλάτεια Καζαντζάκη Αλεξίου και Στυλιανός Αλεξίου).
Οι Βρύσες στο Κράσι αποτελούν ένα από τα ωραιότερα συγκροτήματα ύδρευσης στην Κρήτη. Σύμφωνα με την αναγραφόμενη πινακίδα, κατασκευάστηκε το 1890 με δαπάνες της κοινότητας από Μοχιανούς μαστόρους που ήταν περιζήτητοι και καταξιωμένοι. Ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα της φύσης είναι ο μεγάλος πλάτανος που η ηλικία του υπολογίζεται από 1.800 ως 2.000 χρόνια. Ο γιγάντιος κορμός του έχει περιφέρεια 24 μέτρα και διακλαδώνεται σε πολλούς βραχίονες.
Αφού περπατήσουμε για λίγο μέσα στο χωριό, στρίβουμε αριστερά προς τα βορειοανατολικά, και σε λίγο συναντάμε ένα μικρό οροπέδιο με μάντρες βοσκών. Στη συνέχεια ακολουθούμε το σηματοδοτημένο μονοπάτι μέχρι το διάσελο του Χάλικα απ’ όπου βλέπουμε τα βόρεια παράλια της Κρήτης. Σε λίγο συναντάμε το μονοπάτι που έρχεται από τη Χαμοπρίνα, το οποίο θα είναι ο δρόμος της επιστροφής μας. Λίγο πιο ανατολικά είναι τα όρια των νομών Ηρακλείου – Λασιθίου. Πιο πέρα τελειώνει η σηματοδοτημένη διαδρομή και συνεχίζουμε μέσα στο δάσος κινούμενοι νοτιοανατολικά μέχρι να φτάσουμε στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής μας τα 930 μ. Επιστρέφουμε από τα ίδια μέχρι να συναντήσουμε πάλι το σηματοδοτημένο μονοπάτι. Το ακολουθούμε ως τη διασταύρωσή του με αυτό που έρχεται από την Χαμοπρίνα (340 μ.) όπου και θα τερματίσουμε την πορεία μας.
Η πορεία μας έχει μήκος 11 km και διαρκεί 6. 5 ώρες περίπου.
Πληροφορίες Βλάσση Μαρία, τηλ. 6936939768.
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι Παρασκευή βράδυ, προκειμένου να μισθωθεί λεωφορείο.

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *