18 Απριλίου 2024

Το Παγκράτιο στα Σχολεία του Νομού Ρεθύμνου

Το Παγκράτιο, το άθλημα των αρχαίων Ελλήνων, εισέρχεται στα σχολεία της χώρας. Με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, έπειτα από σχετικό αίτημα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος (Ε.Ο.Π.Α.), δόθηκε άδεια στην ομοσπονδία και στους κατά τόπους αναγνωρισμένους προπονητές από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ώστε κατά το σχολικό έτος 2014-2015 να γίνει παρουσίαση του Παγκρατίου στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια-Λύκεια), με σκοπό την διάδοση του αθλήματος και την ενημέρωση των μαθητών για τα σημαντικά ιστορικά στοιχεία που το συνοδεύουν στη σύγχρονη εποχή.
Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής του Παγκρατίου Αθλήματος στη Περιφέρεια Κρήτης και προπονητής του Α.Σ.Μ.Τ. Ρεθύμνου, Παναγιώτης Κανακαράκης και ο προπονητής της Ακαδημίας Μαχητικών Τεχνών Ρεθύμνου, Βαγγέλης Συνολάκης, πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Ανδρέα Ταξάκη, τον οποίο ενημέρωσαν για την εξασφάλιση της άδειας εισόδου στα σχολικά συγκροτήματα.
Ο κ. Ταξάκης δέχτηκε με ικανοποίηση την συγκεκριμένη απόφαση, επισημαίνοντας ότι το Παγκράτιο, το οποίο ο Φιλόστρατος είχε χαρακτηρίσει «το εν Oλυμπία το κάλλιστον», έχει σπουδαία ιστορία την οποία οφείλουν να διδαχθούν οι μαθητές. Επίσης, ο κ. Ταξάκης επεσήμανε στους κ.κ. Κανακαράκη και Συνολάκη ότι η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα στηρίξει την προσπάθεια για την διάδοση του αθλήματος στα σχολεία του Ρεθύμνου ενώ θα είναι αρωγός στις προσπάθειες περαιτέρω ανάπτυξης του αθλήματος σε τοπικό επίπεδο.
Το υπουργείο Παιδείας απευθυνόμενο στην Ελληνική Ομοσπονδία Παγκρατίου Αθλήματος (Ε.Ο.Π.Α.), η οποία με χαρά δέχτηκε την απόφαση, αναφέρει τα εξής: «Απαντώντας στο με αρ. πρωτ. 1222/2014/φ.Υ10/21-10-2014 έγγραφό σας και σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. 97/Α/Δ5/15-01-2015 εισήγηση της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής, σας γνωρίζουμε ότι:
Επιτρέπουμε την είσοδο επιλεγμένων καθηγητών Φυσικής Αγωγής – προπονητών κλιμακίων της Ομοσπονδίας σε σχολικές μονάδες Δ/θμιας Εκπ/σης για το σχολικό έτος 2014-2015 με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών για το Παγκράτιο Αθλημα».
Σημειώνεται ότι στη λίστα επιλεγμένων προπονητών για το Νομό Ρεθύμνου, όπως αναφέρεται στο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα των παρακάτω αναγνωρισμένων προπονητών από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, οι οποίοι, με βάση τις διατάξεις της απόφασης, έχουν την αποκλειστική δυνατότητα προώθησης και παρουσίασης του Παγκρατίου Αθλήματος στα σχολεία : Παναγιώτης Κανακαράκης, Γιάννης Δημητρόπουλος, Άρτεμις Δημητροπούλου, Νεκτάριος Κόνδυλας, Βαγγέλης Συνολάκης.
Επισημαίνεται ότι το Παγκράτιο άθλημα, σε κάθε επίσημη διοργάνωση του, έχει την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης-Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και του Δήμου Ρεθύμνου.

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *