2 Ρεθυμνιώτες και άλλοι 3 που θέλουμε να ξαναδούμε!

Εχουν περάσει από χρόνια οι εποχές που οι δεύτερης βαθμίδας ομάδες του ελληνικού μπάσκετ είχαν την οικονομική ευχέρεια να επενδύουν σε ακριβούς ξένους με σφραγίδα γνησιότητας και εγγύηση επιτυχίας. Αν αρχίσουμε ν’ αραδιάζουμε ονόματα, θα χάσουμε το μέτρημα. Στην περίοδο των ‘ισχνών αγελάδων’, σχεδόν κοκκαλιάρικων πια, το ζητούμενο είναι η εξεύρεση ποιοτικών μονάδων μ’ ελάχιστο κόστος που όμως αναζητούν την προβολή για να δείξουν τι μπορούν να κάνουν. Όπως έκαναν κάποτε οι Αμπελόκηποι του Τζανή Σταραυρακόπουλου με τον Λόρενς Φάντεμπερκ ή τον Ασράφ Αμάγια.

Αναπόφευκτα θα υπογράψουν παίκτες που ούτε με ‘πολιτικό βύσμα’ θα περνούσαν από το ελληνικό πρωτάθλημα πριν από 10-15 χρόνια. Πόσο μάλλον στα 90s. Την ίδια στιγμή όμως θα βρεις κάμποσα διαμάντια μέσα στη λάσπη. Όχι πολλά, μετρημένα στα δάχτυλα. Του ενός χεριού. Και υπάρχουν προπονητές ή παράγοντες που το μάτι τους κόβει και προλαβαίνουν τέτοιες ευκαιρίες, χωρίς φυσικά ν’ αποφεύγουν τα λάθη σε άλλες στιγμές.

Από τη χρονιά που τόσο απότομα πέρασε στην ιστορία ως αυτή που διακόπηκε στην 20η αγωνιστική, διαλέξαμε πέντε χαρακτηριστικές περιπτώσεις Αμερικανών που ήρθαν στην ΕΚΟ Basket League από το πουθενά κι έγιναν πιο γνωστοί με τις αγωνιστικές επιδόσεις τους στο παρκέ, για μεγαλύτερο ή μικρότερο διάστημα.

Κόνερ Φράνκαμπ
Θυμίζει underground φυσιογνωμία βγαλμένη από πρότερη 10ετία, ενδεχομένως δε βετεράνο στο δημοσιογραφικό πρωτάθλημα, και δεν πείθει για την μπασκετική επάρκειά του. Ωστόσο -όπως στην περίπτωση του Άλεξ Καρούζο των Λέικερς- τα φαινόμενα απατούν. Ούτε τα 25 έχει κλείσει ο Αμερικάνος κόμπο γκαρντ του Ρεθύμνου, ο οποίος τέλειωσε τη σεζόν ως ο κορυφαίος σκόρερ (397 πόντοι, 20.9 πόντοι), ο πέμπτος πασέρ (79 ασίστ, 4.2) και ο καλύτερος σουτέρ τριών πόντων (42.3%) και βολών (86.8%) του πρωταθλήματος. Οι ‘βασιλιάδες’ της Κρήτης τον εντόπισαν στη βουλγάρικη Μπερόε και σε λίγους μήνες απέδειξε ότι αξίζει πολλά περισσότερα από τον τίτλο του MVP στο βουλγαρικό πρωτάθλημα και του καλύτερου ‘κλέφτη’ στη Βαλκανική Λίγκα. Πήρε συνολικά 281 σουτ μεγαλης δυσκολίας. Στη χειρότερη βραδιά του είχε 11 πόντους (ποτέ μονοψήφιος) και στην καλύτερη 31, κυνηγώντας μάλιστα το τριπλ νταμπλ (8 ριμπάουντ και 6 ασίστ). Δεν υπήρξε τυχαία παίκτης του Κάνσας (για μια σεζόν) και του Γουιτσίτα (για άλλες τρεις). Ήδη κυκλοφόρησε ότι η ΑΕΚ θα ενδιαφερόταν, αν και εφόσον, βάλει το χέρι στην τσέπη, καθώς έχει συμβόλαιο 2 χρόνια με το Ρέθυμνο Cretan Kings.

Γουέσλι Γκόρντον
Έχοντας αγωνιστεί επαγγελματικά μόνο σε Αυστρία (Φίρστεμφελντ) και Ουγγαρία (Σοπρόνι) ο 25χρονος Αμερικανός σέντερ από το Κολοράντο εντάχθηκε στο Ρέθυμνο για να προβληθεί λίγο περισσότερο. Με σχεδόν 7 ριμπάουντ ανά ματς παράμεινε συνεπής στις μπασκετικές αρχές του, επιβεβαιώνοντας με τ’ αθλητικά προσόντα του την έφεσή του στο άλμα και στον συγχρονισμό. Ταυτόχρονα όμως έδειξε ότι είναι ένας ψηλός που με 70% στο δίποντο (53/76) είναι εξίσου αποτελεσματικός όταν παίρνει σωστά την μπάλα τελειώνοντας τις φάσεις που του αναλογούν. Σε τρεις αγώνες μάλιστα τέλειωσε τις συμμετοχές του με νταμπλ-νταμπλ!

Ντόνοβαν Τζάκσον
Από τους άτυχους της χρονιάς ο 24χρονος γκαρντ του Κολοσσού, καθώς στα τέλη του Γενάρη τραυματίστηκε στον προσαγωγό και δεν πρόλαβε να εμφανιστεί σε άλλο παιχνίδι. Στη δεύτερη επαγγελματική σεζόν του μετά το κολέγιο (Αϊόβα, Αϊόβα Στέιτ) ήρθε από το τσέχικο πρωτάθλημα (Παρντουμπίτσε), αλλά με 13.2 πόντους και 38.3% από το τρίποντο (31/81), στα πρώτα 16 ματς της σεζόν, έγινε η σταθερά στην επίθεση των ‘θαλασσί’, προσπαθώντας να κάνει ό,τι δεν κατάφερνε ποτέ και πουθενά ο Μπρέιζελτον. Μεταξύ άλλων χάρισε το μεγάλο διπλό στο Παλέ. Με αντίπαλο τον Προμηθέα στην Πάτρα είχε 22 πόντους, με 5/8 πίσω από τη γραμμή των 6μ75.

Κάιλ Άλμαν
Το παρουσιαστικό του παρέπεμπε σε παιδαρέλι που μεγαλώνει ακόμη στους δρόμους του Μπρούκλιν, όπου γεννήθηκε. Ωστόσο ο 22χρονος Νεοϋρκέζος κάθε άλλο παρά ανώριμος αποδείχθηκε. Ο κόουτς Γιάννης Σερέλης του εμπιστεύτηκε μια θέση στο ρόστερ του Λαυρίου και αυτός ανταπέδωσε με 11.1 πόντους ανά 23’53” σε κάθε αγώνα, συνδυαστικά με τα 2.3 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ. Δεν σούταρε πολύ καλά από το τρίποντο (28.4%), αλλά το πρώτο εντυπωσιακό βήμα του ισορροπούσε το μειονέκτημά του, καθώς δεν ήταν εύκολο ν’ αντιμετωπιστεί. Πόσο μάλλον στο ανοικτό γήπεδο. Είχε 2-3 κακές εμφανίσεις, αλλά δύο φορές έφτασε τους 20 πόντους κι άλλες δέκα ήταν διψήφιος.

Σάνον Σόρτερ
Ο Μπόμπι Μπράουν ήρθε για να σώσει τον ΠΑΟΚ, από τον 30χρονο γυρολόρο Τεξανό θα το ‘βρισκε, αν τα κατάφερνε στο φινάλε. Ο αεικίνητος Σόρτερ δεν στέριωσε πουθενά μέχρι σήμερα, έχοντας παίξει σε τρία διαφορετικά κολέγια και άλλες 15 επαγγελματικές ομάδες πριν έρθει στη Θεσσαλονίκη. Κόντρα πάντως με όσα κουβαλούσε μαζί του, έδινε σχεδόν 17 πόντους ανά αγώνα (τέσσερις 20άρες) με 38% στο τρίποντο, μετρώντας παράλληλα 4.3 ριμπάουντ και 3.1 ασίστ. Όχι κι άσχημα για έναν παίκτη που ήρθε στα μέσα της σεζόν και έπαιξε σε μόλις 8 αγώνες. Για να έρθει, βέβαια, έπρεπε να βάλει το χέρι στην τσέπη ο Ιβάν Σαββίδης.

Πηγή: contra.gr

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *