1050 αθλητές στο Παγκρήτιο πρωτάθλημα Ζίου Ζίτσου

Με τη συμμετοχή 1.050 αθλητών και αθλητριών, όλων των κατηγοριών, από 28 Συλλόγους της Κρήτης (αριθμός- ρεκόρ σε περιφερειακό πρωτάθλημα Ελλάδος),
πραγματοποιήθηκε το Τοπικό Πρωτάθλημα Κρήτης Ζίου – Ζϊτσου, στο Κλειστό Γυμναστήριο «Κλαδισού» του Δήμου Χανίων, το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Ιουνίου 2016.
Το Παγκρήτιο Πρωτάθλημα, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ζίου Ζϊτσου (ΕΦΕΟΖ-Ζ), της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κρήτης-Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση σε επίπεδο συλλόγων που διεξάγεται στη χώρα, δείγμα της μεγάλης ανάπτυξης που γνωρίζει το άθλημα στο νησί τα τελευταία χρόνια.
Για μια ακόμη χρονιά, πρωταγωνιστικός ήταν ο ρόλος των αθλητών των συλλόγων του Νομού Ρεθύμνου, καθώς κατάφεραν να σημειώσουν υψηλές επιδόσεις στους αγώνες και να ανέβουν πολλές φορές στο βάθρο των νικητών.

Αθλητικός Σύλλογος Μαχητικών Τεχνών Ρεθύμνου
O υπεύθυνος για το Άθλημα του Ζίου Ζίτσου στην Περιφέρεια Κρήτης και Προπονητής του Αθλητικού Συλλόγου Μαχητικών Τεχνών Ρεθύμνου, Παναγιώτης Κανακαράκης, σε δήλωση του ανέφερε τα παρακάτω: «Ήταν ένα πρωτάθλημα υψηλού επιπέδου, το οποίο κύλησε απολύτως ομαλά παρά την μεγάλη συμμετοχή και τον τεράστιο όγκο αγώνων σε όλες τις κατηγορίες. Είναι πολύ σημαντική δυναμική για το Ζίου Ζίτσου να μπορεί να διεξαχθεί Τοπικό Πρωτάθλημα στην Κρήτη με τη συμμετοχή 1.000 ατόμων. Πραγματοποιήθηκαν εξαιρετικά παιχνίδια και έχει σημασία να επισημάνουμε το καλό κλίμα και την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ όλων των προπονητών και των αθλητών που έλαβαν μέρος. Συγχαρητήρια τόσο στους αθλητές του Ρεθύμνου όσο και στους αθλητές των υπολοίπων συλλόγων».

Η προσφορά του Π.Κανακαράκη στην ανάπτυξη του αθλήματος
Σημειώνεται  ότι κατά την διάρκεια της τελετής έναρξης του πρωταθλήματος, ο Πρόεδρος Α.Πουλικίδης και η Γενική Γραμματέας της ΕΦΕΟΖ-Ζ Μ.Χαριτοπούλου τίμησαν τον Π. Κανακαράκη για την μεγάλη προσφορά του στην ανάπτυξη και καθιέρωση του αθλήματος στους τέσσερις Νομούς της Κρήτης.

Χαρακτηριστικά, η κα Μαίρη Χαριτοπούλου ανέφερε: «Άνθρωποι και Προπονητές με τα χαρακτηριστικά και τις ικανότητες του Παναγιώτη Κανακαράκη σπανίζουν. Η συμβολή του στο άθλημα μας είναι τεράστια. Όταν ξεκίνησε η Ομοσπονδία, στην Κρήτη υπήρχαν 5 Σύλλογοι που καλλιεργούσαν δειλά-δειλά το Ζίου Ζίτσου και σήμερα έχουμε φτάσει στον αριθμό 28 και σε ένα περιφερειακό πρωτάθλημα που έσπασε το φράγμα των 1.000 αθλητών σε συμμετοχές».

Επίσης, ο Πρόεδρος της Ε.Φ.Ε.Ο.Ζ-Ζ απένειμε στον κ. Κανακαράκη τον Βαθμό της Μαύρης Ζώνης 7 DAN, γεγονός που τον κατατάσσει στην κορυφή της ανώτερης βαθμίδας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, 7 DAN στο Ju Jitsu κατέχουν στη χώρα μας τέσσερις προπονητές: Παναγιώτης Κανακαράκης, Βασίλης Παπαδόπουλος, Γιώργος Ζαντιώτης, Γιάννης Φελούρης.


Αθλητικός Σύλλογος Ατσιποπούλου

Οι προπονητές τους Συλλόγου Μαχητικών Τεχνών Ατσιποπούλου Γιάννης και Δημήτρης Δημητρόπουλος σε κοινή δήλωση τους συγχαίρουν τους αθλητές και τις αθλήτριες για την άψογη εμφάνιση τους και ευχαριστούν τους γονείς των παιδιών για την υποστήριξη τους. Επιπλέον ο Γ.Δημητρόπουλος ως υπεύθυνος Διατησίας στην Κρήτη, εκφράζει ευχαριστίες προς όσους συνεισέφεραν στην διαιτησία των αγώνων σημειώνοντας ότι η συμπεριφορά τους ήταν υποδειγματική και η απόδοση τους συνέβαλε στην πραγματοποίηση ενός πρωταθλήματος δίκαιου και χωρίς τραυματισμούς.


Ακαδημία Μαχητικών Τεχνών Ρεθύμνου

Ο Βαγγέλης Συνολάκης, προπονητής της «Ακαδημίας Μαχητικών Τεχνών Ρεθύμνου», σε δήλωση του αναφέρθηκε στην πολύ καλή αγωνιστική παρουσία των αθλητών του ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει την ικανοποίηση του για την άρτια διοργάνωση, τονίζοντας ότι το Ζίου Ζίτσου και το Παγκράτιο είναι αθλήματα με μεγάλη δυναμική και τεράστιες προοπτικές, γεγονός που αποδείχτηκε στα αντίστοιχα τοπικά πρωταθλήματα που διεξήχθησαν το τελευταίο δίμηνο στην Κρήτη.

«Ήταν μια διοργάνωση υψηλού αγωνιστικού και οργανωτικού επιπέδου, με μεγάλη συμμετοχή αθλητών από όλη την Κρήτη, γεγονός που αποδεικνύει ότι το Ζίου Ζίτσου είναι ένα άθλημα με γερές βάσεις και ελπιδοφόρο μέλλον. Οι αθλητές προσέφεραν θέαμα και ανταμείφθηκαν από το θερμό χειροκρότημα του κοινού που βρέθηκε στις εξέδρες του γηπέδου και τις δυο μέρες των αγώνων. Το Τοπικό Πρωτάθλημα Κρήτης ήταν μια πολύ καλή εμπειρία. Η συμμετοχή του συλλόγου μας ήταν απολύτως επιτυχημένη, καθώς όλα τα παιδιά προσπάθησαν, σημείωσαν καταπληκτικές επιδόσεις αποκόμισαν χρήσιμα αγωνιστικά στοιχεία για το μέλλον και με την απόδοσή τους κατάφεραν να ανέβουν στο βάθρο των νικητών»  δήλωσε ο Β.Συνολάκης.

Υποστηρικτής των Συλλόγων
Ακτοπλοϊκός χορηγός των συλλόγων του Ρεθύμνου είναι και φέτος η εταιρεία Anek Lines – Blue Star Ferries, που στηρίζει του αθλητές και συμβάλλει στην συμμετοχή τους σε σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις.

Το Ζϊου Ζίτσου στην Ελλάδα και τα προνόμια των αθλητών
Το  Ζίου Ζίτσου (Ju Jitsu) είναι μια ευρέως διαδεδομένη μαχητική τέχνη, η οποία κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.
Είναι μία πολύπλευρη τέχνη, που επιτρέπει στον ασκούμενο να είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε κατάσταση άμυνας ή επίθεσης και γενικά κοντινής μάχης. Κάποιος που γνωρίζει αυτήν την πολεμική τέχνη, είναι ικανός να αντιμετωπίσει πάσης φύσεως αντιπάλους, καθώς και να είναι σε θέση να υπερασπιστεί ένα άλλο άτομο. Περιλαμβάνει γροθιές, λακτίσματα, κλειδώματα, ρίψεις αλλά και έλεγχο του αντιπάλου στο έδαφος αλλά και από όρθια θέση. Επίσης μπορεί να περιλαμβάνει και όπλα.
Το Ζίου Ζίτσου σαν λέξη, είναι συνδυασμός της λέξης Τζου, που σημαίνει ευγένεια, απαλότητα καθώς και ευλυγισία-ευκαμψία. Το δεύτερο συνθετικό είναι το Τζούτσου, το οποίο σημαίνει τέχνική, τέχνη αλλά και ικανότητα.
Έτσι αρκετοί ερμηνεύουν την λέξη Τζου-Τζούτσου, ως την ευγενική τέχνη, την τέχνη της απαλότητας, την άοπλη τέχνη της αυτοάμυνας, ή και ως τέχνη και ικανότητα της ευλυγισίας και ευκαμψίας.
Το έτος 1996 ιδρύθηκε η Ελληνική Φίλαθλος Ερασιτεχνική Ομοσπονδία Ζϊου Ζίτσου. Επτά χρόνια αργότερα, το 2003, η Ε.Φ.Ε.Ο.Ζ-Ζ. αναγνωρίστηκε ως Επίσημη Ελληνική Αθλητική Ομοσπονδία από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Με την αναγνώριση της Κρατικής Ομοσπονδίας, το Ζίου Ζϊτσου έχει τα ίδια προνόμια με τα ολυμπιακά αθλήματα.
Ως εκ τούτου, οι αθλητές που διακρίνονται στους αγώνες Πανελλήνιους και Διεθνείς Αγώνες, έχουν τα ίδια προνόμια για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Σώματα Ασφαλείας, ΤΕΦΑΑ, ΑΕΙ, ΤΕΙ κτλ.) με το ολυμπιακά αθλήματα.
Σήμερα, στις τάξεις του Ερασιτεχνικού Αθλητισμού, το Ζίου Ζίτσου αποτελεί το πολυπληθέστερο άθλημα με 22.000 αθλητές και αθλήτριες, όλων των ηλικιών, οι οποίοι αθλούνται σε συλλόγου της χώρας.

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *