26 Απριλίου 2024

Ο Ρουμάνος Nevednichy κατέκτησε το «Ιδαίον Άντρον»

Η πλατεία στο Μεϊντάνι γέμισε από κόσμο που ήθελε να παρακολουθήσει από κοντά την τελετή λήξης του 5ου τουρνουά “Ιδαίον Άντρον”, του διεθνούς τουρνουά σκακιού που για μια εβδομάδα συγκέντρωσε στα Ανώγεια τα φώτα της παγκόσμιας σκακιστικής κοινότητας. Το παρών σε αυτή έδωσαν ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Μανόλης Καλλέργης, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Πασπαράκης και ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας κ. Νίκος Συριγωνάκης που είναι υπεύθυνος Αθλητισμού. Η διοργάνωση υπήρξε σε όλα της τα σημεία άρτια, προϊόν της εξαιρετικής δουλειάς της ομάδας του Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων που έδωσε ξανά τον καλύτερο της εαυτό, ενώ οι παρτίδες μέσω του διαδικτύου μεταδόθηκαν σε όλο τον κόσμο με σχολιασμό. Μεγάλος νικητής αναδείχτηκε ο Ρουμάνος γκραν μαιτρ Vladislav Nevednichy που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο..νήμα καθώς υπερτερούσε στην ισοβαθμία του Ρεθυμνιώτη  Νίκου Θεοδώρου, ο οποίος μετά από ένα εξαιρετικό τουρνουά κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, ενώ με τις εμφανίσεις του στα Ανώγεια πέτυχε και την είσοδο του στους διεθνής μαιτρ! Στην τρίτη θέση ισοβάθμησαν..εννέα σκακιστές κάτι που δείχνει και τον μεγάλο ανταγωνισμό που υπήρξε και το χάλκινο μετάλλιο κατέληξε τελικά βάσει των κριτηρίων ισοβαθμίας στον Ρώσο γκραν μαιτρ Andrey Rychagov. Από πλευράς Ανωγειανών σκακιστών καλύτερος ήταν ο πρωταθλητής Ανωγείων Γιάννης Χαιρέτης που βγήκε τρίτος στην κατηγορία  κάτω των 18 ετών και πλασαρίστηκε στην πρώτη 30άδα ενός πολύ ισχυρού τουρνουά.

Την τελετή λήξης παρουσίασε ο γενικός διευθυντής του τουρνουά κ. Κώστας Κλώκας, που είναι μέλος και στον Ο.Α.Α Ηρακλείου ενός εκ των συνδιοργανωτών του “Ιδαίον Άντρον”.
Ο κ. Κλώκας ανέφερε τα εξής στην ομιλία του στο Μεϊντάνι: “Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που και αυτό το τουρνουά πήγε πάρα πολύ καλά και που κατά γενική ομολογία ήταν το καλύτερο από όλα τα προηγούμενα. Πιστεύω ότι όλοι μείνατε ικανοποιημένοι από τη διοργάνωση αλλά και την παραμονή σας σε αυτόν τον υπέροχο τόπο. Είχαμε την ευτυχία να έχουμε δυνατούς αγώνες με σασπένς μέχρι το τέλος, live αναμεταδόσεις που τις παρακολουθούσαν σε όλο τον κόσμο κάτι το οποίο ήταν ένα άλμα για μας όσον αφορά το διοργανωτικό μέρος με πρωτεργάτη βέβαια τον Σωτήρη Λογοθέτη ο οποίος πραγματικά αναβάθμισε το τουρνουά και με το διαιτητικό του κύρος αλλά και με τη προσφορά του στις αναμεταδόσεις.Σε αυτό το κομμάτι να ευχαριστήσουμε και τον διεθνή μαιτρ Άγγελο Σανδαλάκη που σχολίαζε τις παρτίδες και βοηθούσε στους ανθρώπους που μας παρακολουθούσαν μέσω διαδικτύου. Πρέπει να ευχαριστήσουμε όλους εσάς τους σκακιστές που ήρθατε φέτος από όλο τον κόσμο, τον Δήμο Ανωγείων για τις υπηρεσίες που μας πρόσφερε, όπως και την Περιφέρεια Κρήτης.
Ο υπεύθυνος Αθλητισμού της Περιφέρειας Κρήτης κ. Νίκος Συριγωνάκης στον χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής: ”Θέλω να συγχαρώ τον Σκακιστικό Όμιλο Ανωγείων και τον Ο.Α.Α Ηρακλείου καθώς επίσης και όλους τους τοπικούς φορείς που πραγματικά συνέβαλαν ώστε και φέτος να πραγματοποιηθεί αυτή η εξαιρετική διοργάνωση, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η κοινωνία μας και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά και δεν αναφέρομαι μόνο σε οικονομικές. Σαν Περιφέρεια είμαστε δίπλα σας αρωγοί και συνδράμομε όσο μπορούμε γιατί το κέρδος μας είναι αυτά τα παιδιά. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην είσοδο μικρών παιδιών στον αθλητισμό, γυρίζοντας τη πλάτη γυρίζοντας τη πλάτη σε παραβατικές συμπεριφορές ή άλλες κακόβουλες πράξεις. Γνωρίζουμε επίσης ότι το σκάκι είναι το μοναδικό άθλημα που συμβάλει στην ανάπτυξη των ικανοτήτων και των δυνατοτήτων κυρίως των μικρών παιδιών. Σας συγχαίρω όλους και δίνουμε ραντεβού για το 2017″ κατέληξε.

Ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Καλλέργης ανέφερε: ”Πραγματικά θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για αυτή την πολύ δυνατή διοργάνωση. Εμείς ως Δήμος Ανωγείων θα είμαστε πάντα δίπλα σας σε ότι χρειαστείτε, είτε με την Μαθητική Εστία είτε σε κάτι άλλο και θα κάνουμε πάντα αυτό που μπορούμε στο μέτρο του δυνατού για να συμβαίνουν στο χωριό μας τέτοιες εκδηλώσεις που προάγουν τον αθλητισμό και τον Πολιτισμό. Σας ευχαριστώ πολύ και σας περιμένουμε όλους ξανά του χρόνου στο φιλόξενο χωριό μας” ολοκλήρωσε.

Ο πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων κ. Μανόλης Νταγιαντάς στον δικό του χαιρετισμό τόνισε τα εξής: ”Θέλω και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω και τον Δήμο και όλους όσοι συνέβαλαν για να γίνει αυτή η απόλυτα επιτυχημένη διοργάνωση. Πραγματικά όμως θέλω να πω στον Σωτήρη Λογοθέτη πόση μεγάλη χαρά είχαμε που ήταν μαζί μας και φέτος και μας βοήθησε καθοριστικά. Θέλω να ευχαριστήσω και εσάς τους παίχτες γιατί όπως έχω ξαναπεί χωρίς εσάς κανένα τουρνουά δε μπορεί να γίνει πουθενά στον κόσμο! Εσείς είστε οι πρωταγωνιστές και ελπίζω ότι κάθε φορά εμείς προσπαθούμε να δημιουργούμε κατάλληλες συνθήκες ώστε όχι μόνο να παίζετε καλό σκάκι αλλά να περνάτε και όμορφα. Σας περιμένουμε όλους και του χρόνου εδώ” ολοκλήρωσε.

Δηλώσεις τέλος έκαναν και οι δύο πρώτοι του τουρνουά “Ιδαίον Άντρον” μετά την παραλαβή των μεταλλίων τους. Ο Ρουμάνος μεγάλος νικητής Vladislav Nevednichy ανέφερε σχετικά: ”Ήταν μια πολύ ωραία διοργάνωση, είδα πάρα πολλούς ταλαντούχους σκακιστές εδώ και υψηλό επίπεδο. Θέλω πολύ να έρθω και του χρόνου εδώ, θα πω και στους δικούς μου φίλους πόσο ωραία είναι εδώ στα Ανώγεια και να έρθουμε όλοι μαζί” κατέληξε.

Ο Νίκος Θεοδώρου που με τη τρίτη νόρμα που πραγματοποίησε κατέκτησε εκτός του ασημένιου μεταλλίου και τον τίτλο του διεθνή γκραν μαιτρ ανέφερε τα εξής:”Ήταν μια εξαιρετική διοργάνωση και θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους παράγοντες που συνέβαλαν για να διοργανωθεί αυτό το τουρνουά.Θα ήθελα πολύ να συνεχίσω στους ίδιους ρυθμούς και να ανεβαίνω σταδιακά στο σκάκι. Ελπίζω και του χρόνου να βρίσκομαι εδώ, σας ευχαριστώ όλους..” ολοκλήρωσε ο 16χρόνος σκακιστής.

Μια ακόμα λοιπόν εξαιρετική διοργάνωση έφτασε στο τέλος της αφήνοντας ικανοποίηση σε συμμετέχοντες και διοργανωτές. Τα Ανώγεια ακούστηκαν ξανά στη διεθνή κοινότητα του σκακιού και πήραν τις καλύτερες κριτικές τόσο για τη διοργάνωση όσο και για την φιλοξενία.Ο Σκακιστικός Όμιλος Ανωγείων συνεχίζει να παράγει αθλητισμό και πολιτισμό, με την είσοδο των μικρών Ανωγειανών στους κόλπους του να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Οι δράσεις του βέβαια δε σταματούν εδώ.Σύμφωνα με πληροφορίες το φθινόπωρο ο Σκακιστικός Όμιλος Ανωγείων και ο Ο.Α.Α Ηράκλειου θα φέρουν στα Ανώγεια μια σπουδαία σκακιστική διοργάνωση, το κλειστό πρωτάθλημα ανδρών Ελλάδας, την κορυφαία διοργάνωση σε ατομικό επίπεδο στην Ελλάδα.Άλλη μια σπουδαία δράση που θα φέρει ξανά τα Ανώγεια στο επίκεντρο. Παράλληλα τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει και το πρωτάθλημα Ανωγείων οπότε δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό και ξεκούραση για τα μέλη του Σ.Ο. Ανωγείων. Ευχόμαστε τα καλύτερα και ραντεβού του χρόνου στο έκτο “Ιδαίον Άντρον”.

 

Ρεπορτάζ: Μπαγκέρης Γιώργος
Φωτογραφίες: Τζούλια Νταγιαντά

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *