Ξεκίνησαν οι εγγραφές στον 7ο Αγώνα Ψηλορείτης

Το «Psiloritis Race» επιστρέφει φέτος και προετοιμάζεται και πάλι με σκοπό να είναι πολύ δυνατό και να προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών και εκλεκτών αθλητών του χώρου από την Ελλάδα, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.

Φέτος θα διεξαχθούν οι 7οι Διεθνείς Ορεινοί Αγώνες Ψηλορείτη Psiloritis Race με τους διοργανωτές να έχουν ορίσει ως ημέρα διεξαγωγής τους, την Κυριακή 29 Μαΐου. Ήδη οι εγγραφές ξεκίνησαν από την Παρασκευή 25 Μαρτίου και θα ολοκληρωθούν την Μεγάλη Δευτέρα 25 Απριλίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο: 0030 6932482208 ή στο e-mail: info@psiloritisrace.com, αλλά και να επισκέπτονται την ιστοσελίδα των αγώνων στην ηλεκτρονική διεύθυνση, www.psiloritisrace.com.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον και πλούσιο θα είναι και το εφετινό πρόγραμμα των αγώνων. Φυσικά στο διήμερο κυριαρχεί ο Ορεινός αγώνας 35χλμ., ενώ δεν περνούν απαρατήρητοι ο αγώνας δρόμου 8,5 χλμ., το Δυναμικό Βάδην 8,5χλμ και ο Παιδικός Αγώνας 2χλμ.

Ο αγώνας των 35χλμ. θα δεχτεί φέτος 250 αθλητές, λαμβάνοντας υπόψη τις οργανωτικές δυνατότητες. Επίσης μέσω της ιστοσελίδας οι ενδιαφερόμενοι αθλητές έχουν την δυνατότητα να πληροφορηθούν για τους όρους και το κόστος συμμετοχής. Και οι 4 αγώνες διοργανώνονται από την μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αγώνας Ψηλορείτη».

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΡΕΙΝΟΥ ΑΓΩΝΑ 35χλμ.

Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί την Κυριακή 29 Μαΐου 2016 στις 7.30 π.μ από την τοποθεσία οροπέδιο Νίδας με τερματισμό το χωριό Κουρούτες. Οι αθλητές θα πρέπει να διανύσουν μια απόσταση τριάντα πέντε (35) χιλιομέτρων .  Από αυτά τα 16,5 χλμ είναι σε χωμάτινη διαδρομή, τα 15,5 χλμ σε μονοπάτι και τα 3 χλμ σε άσφαλτο. Η υψομετρική διαφορά ανάβασης είναι 1654 μέτρα, ενώ  η υψομετρική διαφορά κατάβασης 2342 μέτρα. Ο αγώνας έχει βαθμό δυσκολίας 2, απευθύνεται σε έμπειρους αθλητές και το χρονικό όριο τερματισμού είναι  έξι (6) ώρες και τριάντα (30) λεπτά. Συνολικά σε όλο το μήκος της διαδρομής θα υπάρχουν δέκα (10) σταθμοί πλήρης τροφοδοσίας των αθλητών, ενώ στο τέλος του αγώνα θα παρατεθεί γεύμα στους συμμετέχοντες αθλητές και θα δοθούν αναμνηστικά.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΩΝΩΝ 8.500μ. & ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΒΑΔΗΝ 8.500μ. ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΚΟΥΡΗΤΩΝ

Η διαδρομή ξεκινά από το γραφικό χωριό και γενέτειρα της πρώτης φεμινίστριας Καλλιρόης Σιγανού-Παρρέν, τα Πλατάνια με τερματισμό το χωριό Κουρούτες.

Διασχίζει αιωνόβιους ελαιώνες και αμπελώνες και φτάνει στην ιστορική έδρα του Δήμου Αμαρίου και έδρα της Δημοτικής Ενότητας Κουρητών, τον Φουρφουρά.

Εκεί  υπάρχει και ο πρώτος σταθμός. Συνεχίζοντας την διαδρομή έχοντας πάντα από αριστερά τον επιβλητικό και χιλιοτραγουδισμένο Γερο-Ψηλορείτη και δεξιά μας τον Αμαριώτικο Κάμπο φτάνουμε στο τοπωνύμιο Ανεμόμυλος όπου βρίσκεται ο δεύτερος σταθμός. Εκεί η θέα μας αποζημιώνει ατενίζοντας μπροστά μας το Λιβυκό Πέλαγος και τα ιστορικά χωριά της Αμπαδιάς και αφήνοντας πίσω μας τα υπόλοιπα χωριά-αετοφωλιές, του Αμαρίου σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του Ψηλορείτη, του Κέντρους και της Σαμίτου. Κατηφορίζοντας για τις Κουρούτες αντικρίζουμε απέναντι μας τις πλαγιές του αγέρωχου Ψηλορείτη, τους γενναίους αθλητές που ως αλλοτινοί Κουρήτες δρασκέλισαν το μυθικό βουνό παίρνοντας το δρόμο για την Κουρητία.

Σε λίγο μπροστά μας βρίσκεται το ιστορικό χωριό των Κουρουτών που μας υποδέχεται με τί άλλο; Με μια μαντινάδα…

Ώρα εκκίνησης 09:00

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟY ΑΓΩΝΑ 2.000μ. ΣΤΗΝ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ

Ο αγώνας απευθύνεται στους μικρούς αγωνιστές, μαθητές Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου. Η διαδρομή των 2.000μ. έχει τοποθετηθεί στην περιοχή της Αμπαδιάς, ανάμεσα στα ιστορικά Αμαριώτικα χωριά του Φουρφουρά και των Κουρουτών.

Η αφετηρία βρίσκεται στην θέση «Καλωτάς» όπου υπάρχει και η ομώνυμη πηγή με τερματισμό το χωριό Κουρούτες. Η διαδρομή είναι ελαφρώς κατηφορική και η θέα εκπληκτική.

Κατά την διάρκεια της διαδρομής απολαμβάνουμε την πανέμορφη πρασινοφορεμένη φύση, ντυμένη με το ανοιξιάτικο ευωδιαστό φόρεμα της ενώ στο βάθος του ορίζοντα ξεδιπλώνεται το απέραντο γαλάζιο του Λιβυκού Πελάγους. Πάντοτε από την αριστερή πλευρά μας ορθώνεται ο επιβλητικός Ψηλορείτης όπου διακρίνονται και οι ψηλότερες κορυφές του με ελάχιστα τα απομεινάρια του χειμερινού χιονισμένου πέπλου του. Σε λίγο μπροστά μας συναντούμε το αμπαδιώτικο χωρίο Κουρούτες, που η σημερινή ονομασία του έχει της ρίζες της στο αρχαίο όνομα Κουρήτες.

Ώρα εκκίνησης 09:15

Γιώργος Σταράς

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *