Το γοητευτικό επιτραπέζιο παιχνίδι που έγινε μόδα…

Το σκάκι, όπως έλεγε ο Γερμανός Τοσίλο φον ντερ Λάσα, είναι στην ουσία του ένα παιχνίδι, στη μορφή του μια τέχνη και στην εκτέλεσή του μια επιστήμη. Η λιτή αυτή περιγραφή του σκακιού σκιαγραφεί επακριβώς το πνεύμα του βασιλιά των παιχνιδιών σκέψης, που τα τελευταία χρόνια σημειώνει μεγάλη άνθηση παγκοσμίως.
Τα οφέλη του είναι πολλά: Μέσω της ανάπτυξης δενδριτών στους νευρώνες του εγκεφάλου ενισχύει τη νοημοσύνη, βελτιώνει την ικανότητα συγκέντρωσης, ενισχύει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, βοηθά στην πρόληψη του αλτσχάιμερ, αυξάνει τη δημιουργικότητα, αναπτύσσει την ικανότητα στρατηγικού σχεδιασμού και πρόβλεψης, εξασκεί και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου.
Στην Ελλάδα το σκάκι είναι αρκετά ανεπτυγμένο παρόλο που δεν υπάρχει η ανάλογη παράδοση. Αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνα- Θεσσαλονίκη, ενώ τις δύο αυτές πόλεις συναγωνίζονται επάξια η Καβάλα και τα Χανιά. Ίσως δεν είναι τυχαίο που στις πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις για τα πανεπιστήμια τα Χανιά έχουν να επιδείξουν ιδιαίτερες επιτυχίες σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες της Κρήτης. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι από φέτος με απόφαση του υπουργείου παιδείας το σκάκι θα διδάσκεται στα δημοτικά σχολεία στην ευέλικτη ζώνη, αρκεί να υπάρχουν δάσκαλοι- προπονητές να το διδάξουν. Αυτή η καινοτομία είναι αρκετά σημαντική για την ελληνική εκπαίδευση.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Ο σκακιστικός όμιλος Ρεθύμνου έχει να επιδείξει έναν πανελλήνιο πρωταθλητή στην κατηγορία του, τον Νικόλα Θεοδώρου, μαθητή γυμνασίου, ο οποίος λόγω του μεγάλου ταλέντου αλλά και του χαρακτήρα του αναμένεται να έχει σπουδαία εξέλιξη και πέρα από τα ελληνικά σύνορα.
Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκαν οι αγώνες του πρωταθλήματος για παιδιά κάτω των δεκαοχτώ ετών στην περιφέρεια Ρεθύμνου. Οι επτά αγώνες του πρωταθλήματος διεξήχθησαν στην αίθουσα του σκακιστικού ομίλου και διήρκεσαν τέσσερα Σαββατοκύριακα. Στο πρωτάθλημα νικητές ήταν ο Μιχάλης Πελαντάκης στα αγόρια με 7/7 και η Χρυσή Κουκουράκη στα κορίτσια, οι οποίοι προκρίνονται και στην επόμενη φάση των αγώνων.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα και οι συμμετοχές είναι:
1. Πελαντάκης Μιχάλης 7
2. Κουκουράκη Χρυσή 5
3. Πολιουδάκης Μιχάλης 5
4. Πελαντάκης Φώτης 5
5. Διγενής Μάριος 5
6. Τσόλκας Κωνσταντίνος 4
7. Κοτρώνης Νίκος 4
8. Καβούνης Γιώργος 4
9. Μουντάκης Χρήστος 4
10. Τσόλκα Δήμητρα 3 1/2
1. Μαρκαντώνης Στέλιος 3
12. Γουμενάκη Εύα 3
13. Αλεξαντωνάκη Άννα 3
14. Φραϊδάκης Μανώλης 3
15. Κουτζόγλου Σταύρος 2 1/2
16. Μακρυπόδης Γιώργος 2
17. Παπαδάκης Νίκος 2
18. Παπαδάκη Δανάη 2
19. Βιδιαδάκης Ιωσήφ 1 1/2
20. Φουρναράκης Μανώλης 1 1/2

Τα μαθήματα στο σύλλογο λαμβάνουν χώρα καθημερινά από Δευτέρα έως και Σάββατο και απευθύνονται σε παιδιά από πέντε ετών και άνω ενώ υπάρχει επίσης τμήμα ενηλίκων.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στους δασκάλους κ. Λαμπούδη Λουκά (τηλ. 6972735051) και κ. Τσαρουχά Κώστα (τηλ. 6974024771)

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *